Detecció de proteïnes mitjantçant la reacció de Biuret
Material: llet, dissolució de clara d’ou en 500 ml d’aigua, tubs d’assaigs, aigua, NaOH al 20%, sulfat de coure al 1%.
Procediment: Preparar 3 tubs d’assaig amb:
Tub 1: 2 ml d’aigua (control); tub 2: 2 ml de llet ; tub 3: 2 ml de la solució de clara d’ou.
A continuació afegir a cada tub 2 ml d’una dissolució de NaOH al 20% i posteriorment unes gotes d’una dissolució de sulfat de coure al 1%.
Resultats i conclusions: La reacció de Biuret es basa en una reacció típica d’enllaços peptídics amb el coure. Els àtoms de coure del reactiu s’uneixen amb dos o més enllaços peptídics de la proteïna i es forma el color violeta. Els dipèptids no donarien color violeta perquè només presenten un sol enllaç peptídic i no pot reaccionar amb el coure. En definitiva la reacció de Biuret serveix per identificar proteïnes.
Al tub control, que només conté aigua, es va produir un canvi de color de transparent a blau cel degut al color del sulfat de coure (CuSO4). Al tub que conté llet, es va produir un canvi de color de blanc a lila apagat. Això és degut a que les proteïnes de la llet es tinten al mantenir contacte amb el sulfat de coure(CuSO4). Finalment, en el tercer tub, que conté aigua amb clara d’ou, podem observar un canvi de color molt intens, de gairebé transparent a lila intens degut a l’alt contingut en proteïnes de la clara d’ou.
Resultat:
Tub 1: llet, Tub2: clara d’ou, Tub 3 aigua

Informe de pràctica elaborat per : Selena Artero, Anna Clua, Sergio Fernández i Cristina Rico





